South Africa

Zuid-Afrika reizen

Zuid-Afrika wordt vaak omschreven als De Wereld in één Land. Internationaal gezien is het een zeer populaire toeristische trekpleister wegens het enorm divers aanbod aan spectaculaire landschappen, een hele reeks natuurparken met safari mogelijkheden, fascinerende historische sites, een overvloed aan culturen en als kers op de taart adembenemende kustlijnen en stranden.

Met zoveel in aanbod is het onmogelijk al die hoogtepunten in één of zelfs meerdere reizen te stoppen, dus gaan ze er prat op dat ze qua toerisme zowel veel nieuwkomers als veel terugkomers hebben.

Bedenk dat Zuid Afrika een enorm groot land is. Met een oppervlakte van 1 219 090 km² is het pakweg zo groot als een derde van de gehele Europese Unie, groter dan tweemaal Frankrijk. Van noord naar zuid tellen we 1.600km en van west naar oost zelfs nog iets meer.

Zuid Afrika is ingedeeld in 9 provincies, sterk variërend in oppervlakte. De kleinste provincie is het dichtbevolkte Gauteng, met Johannesburg en Pretoria als belangrijkste steden; het grootste is The Northern Cape en deze op zich is al bijna 1/3 van de gehele oppervlakte van Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika ligt tussen 22º en 35º zuiderbreedte, deels omgeven door water met in het westen de Atlantische Oceaan en in het zuiden en het Oosten de Indische Oceaan; beide oceanen komen samen in Afrika’s meest zuidelijkste punt, Cape Agulhas.

Het is de subtropische ligging, met een oceaan aan drie kanten van het land maar mét een hoogplateau in het binnenland dat van Zuid-Afrika een warm en zonnig land maakt. De Westkaap krijgt het meeste regen in de winter (dec-febr) en de rest van het land krijgt de regendruppels in de zomer.

Het binnenland is extreem divers, gaande van gevarieerde fantastische landschappen over met sneeuw bedekte bergtoppen, savanne gebieden tot zelfs regenwoud.

Maar het leukste en meest speciale aan Zuid-Afrika is toch wel zijn bevolking. Het land wordt vaak omschreven als The Rainbow Nation. Dat is ontleend aan een uitspraak van aartsbisschop Desmond Tutu die op die manier de post-apartheid in Zuid-Afrika beschreef, na de eerste vrije en democratische verkiezingen in 1994. De term is overgenomen door president Nelson Mandela in zijn eerste maand na zijn verkiezing. Het zegt alles over de eenheid of het multi-culturele van dit land en zijn bewoners met hun vele etnische achtergronden, zowel blank als zwart. De metafoor die dit duidelijk maakt is de nationale vlag met 6 verschillende kleuren.

In Zuid-Afrika worden vele talen gesproken, en sedert 4 Februari 1997 zijn er officieel 11 talen erkend. De meeste Zuid-Afrikanen beheersen meerdere talen, maar Engels en Afrikaans (het “oude” nederlands) zijn het meest populair.

Opmerkelijk: Zuid-Afrika heft sinds mensenheugnis een sterk ontwikkeld system van naturreservaten en beschermde gebieden om inheemse planten, dieren en landschappen te beschermen, evenals cultureel waardevolle dingen. Uiteraard is het Kruger Park dé bekendste uitschieter, reeds beschermd sedert 1898 (!) en zo maar eventjes 2 miljoen hectare groot. Maar ook kleine gebiedjes zoals Bontebok National Park in de Westkaap zijn evenzeer de moeite waard.

South African National Parks (SANParks), opgericht in 1926, is de organisatie die alle nationale parken beheert (dat zijn er nu al 22, met een oppervlakte van 3,700,000 hectares / 37,000 km2. Ezemvelo KZN Wildlife is het provinciaal agentschap in KwaZulu-Natal die waakt over de schoonheid en de biodiversiteit in die regio. Zij beheren vele gebieden waaronder het uKhahlamba-Drakensberg Park wereld erfgoed site, het iSimangaliso Wetland Park (nabij St.Lucia) en het wereldbekende Hluhluwe-Imfolozi Park, de thuisbasis van de witte neushoorn.

Feiten

  • Official name: Republic of South Africa
  • Capital : Pretoria (administrative), Cape Town (legislative), Bloemfontein (judicial)
  • Area: 1.219.090 km²
  • Population (2015): 54.956 million
  • Official languages: 11
  • Currency: South African Rand (ZAR)
  • Time: Two hours ahead of GMT

Zuid-Afrika reizen

paketten op maat gemaakt