Tanzania

Tanzania reizen

Tanzania is een veelzijdig middelgroot land in Afrika (bijna 2x oppervlakte Spanje). Het heeft de moderne ontdekkingsreiziger veel te bieden, gaande van misschien wel de mooiste wildparken ter wereld, de hoogste bergen van Afrika, hagelwitte stranden en gastvrije inwoners.

We beginnen in het noorden, met diverse wereldbekende parken en sites. Serengeti National Park is misschien wel het bekendste wildpark ter wereld vanwege haar enorme roofdieren populatie en de jaarlijkse wildebeest migratie. Dit immens park omvat een gebied van 15.000 km2 en bestaat uit open uitgestrekte grasvelden, onderbroken door acacia wouden en granieten rotsformaties. Het succes van dit park is zeker te danken aan de grote hoeveelheden katachtige. Er wordt geschat dat er 2500 leeuwen leven, maar de kans om een luipaard te zien is nergens zo groot als in de Seronera Vallei en ook de cheeta's (jachtluipaarden) zijn vaak van de partij.

Ngorongoro Conservation Area is vernoemd naar haar voornaamste kenmerk, de Ngorongoro krater, 's werelds grootste intacte caldera (of ingestorte vulkaankegel). De krater dient als een toevluchtsoord voor diverse grote Afrikaanse zoogdieren (wildebeesten, buffels, olifanten, zebra, neushoorn…) en is het dichtstbevolkte wildgebied ter wereld. Er leven naar schatting 25.000 dieren op de kraterbodem. De naam 'Ngorongoro' is afgeleid van het geluid dat wordt gemaakt door de bellen om de nekken van het Masaï vee.

Lake Manyara is een ondiep zoutmeer aan de basis van de westelijke riftvallei helling, op de route van Arusha naar de Ngorongoro krater en het Serengeti National Park. Het grootste deel van het park wordt gevormd door het meer maar je zal versteld staan door de groene begroeiing, dit komt door de ondergrondse riviertjes die het park doorkruisen. We treffen er wel 400 verschillende vogelsoorten aan, maar evenzeer hopen bavianen en zelfs boomklimmende leeuwen in de acacia 'woodlands'. Rond en op het meer zitten massa’s flamingo’s en daarrond huppelen de zebra's, wroeten wrattenzwijnen en noteren we nog impala's, olifanten, nijlpaarden en wildebeesten… allen vaak in grote getale.

Mount Kilimanjaro National Park is vernoemd naar de Kilimanjaro, is 's werelds hoogste vrijstaande, besneeuwde berg. Quasi alle toeristen beperken zich tot de wijde omgeving van de berg om mooie foto’s te nemen, maar moedige enkelingen wagen zich aan de beklimming. De twee populaire, meest gebruikte routes zijn de zuidelijk gelegen Machame of Marangu routes. Reken wel op 5 à 6 zware dagen naar de besneeuwde top (5896 meter hoog).

Tarangire National Park is minder bekend dan Serengeti National Park en Ngorongoro krater en staat vooral bekend om zijn vele baobab bomen en kuddes olifanten die in het droge seizoen tussen juli en november in grote getale te zien zijn bij de Tarangire rivier.

Arusha National Park is één van de kleinste nationale parken van Tanzania. Het westen van het park is ruig en bergachtig, homeland van de Meru krater, op één na hoogste berg van Tanzania, Mount Meru (4565m). In het zuidoosten ligt de Ngurdoto krater omgeven door grasland en in het noordoosten treffen we de ondiepe Momella meren, het broedgebied bij uitstek van duizenden roze flamingo's. Hier geen leeuwen of jachtluipaarden, wel giraffen, impala's, buffels en vele vogelsoorten tegen. Attractie zijn de zwart & witte colobus monkeys die in de bossen leven.

Dat was nog maar het noorden van Tanzania, maar het zuiden heeft ook veel moois maar iets meer onbekende parken te bieden. Gaande van Ruaha National Park (véél leeuwen), over Mikumi National Park (mooie vergezichten), Udzungwa Mountains National Park (prachtige endemische apen- & vogelsoorten) tot het iets meer bekende Selous Game Reserve. Selous gaat prat op de grootste populaties aan wild in Tanzania, veelal in het zuiden van dit immense grote park (1,5x oppervlakte Belgie !). Men schat 65.000 olifanten, 100.000 wildebeest en 130.000 buffels, maar ook thuishaven van de zeldzame zwarte neushoorn, veel giraffes, zebra, kudu, hartebeest, nijlpaard, leeuwen, luipaarden, wilde honden, eland, puku- & sabel antiloop…

Onsea / Machweo ... zo'n beetje onze uitvalsbasis

Wees welkom in Onsea & Machweo, onze uitvalsbasis in Arusha. Geopend in 2006 en familiegerund vindt U hier de meest luxueuze bed & breakfast van Arusha. Ze bieden alle luxe van een sterrenhotel, en super gepersonaliseerde private service, beter dan in welke lodge dan ook.

Onze Belgische chef AXEL JANSSENS , die ervaring opdeed in Michelin-gekwoteerde restaurants, biedt hier een unieke fusion-keuken aan : Klassiek Belgisch-Frans gemixt met seizoensgebonden verse Afrikaanse producten. Zie : http://www.onseahouse.com/axel-janssens

Maar we hebben Axel ook gestrikt voor twee van onze eigen Tanzania-reizen : Kijk maar naar ons aanbod !

Machweo werkt samen met kleine locale touroperatoren om safaripakken op maat aan te bieden aan klanten vanuit de gehele wereld. Moderne 4x4 voertuigen uitgerust met alle snufjes brengen je naar diverse uithoeken van Tanzania, gewoon om te genieten of zelfs om professioneel te fotograferen.

Er zijn kleine pakketjes van 7 dagen tot een uitgebreide 14-daagse begeleide rondreis. De gespecialiseerde en ervaren gidsen brengen je naar bestemmingen zoals Ngorongoro, Serengeti, Tarangiri of wat je maar wil zien en ontdekken. Tanzania biedt naast de ultieme Big-5 experience ook nog safari-per-paard, ballon safari’s, wandelsafari’s… gewoon vragen !

PROJECT : Baraa primary school(basisonderwijs)

Onsea-Machweo & Siringit (een collega logiesaanbieder) steunen beiden deze school. iThemba (een kleine Belgische NGO) runt de school en voorziet sedert 2009 in bouw en onderhoud van de klaslokalen, sanitair, een bibliotheek, een computerklas… Goeie opleiding is immers de sleutel tot later succes en een beter leven. Jongeren uit België komen vaak meewerken als vrijwilliger, leren zo een andere cultuur kennen en appreciëren. Het personeel van Onsea-Machweo zelf werkt ook samen met locale NGO’s, een absolute meerwaarde die internationaal erkenning krijgt.

http://www.ithemba.be/iThemba_Home.html

Feiten

  • Official name: Republic of Tanzania
  • Capital : Dodoma
  • Area: 947.303 km²
  • Population (2015): 51.045 million
  • Official languages : 2 (Swahili, English)
  • Currency: Tanzanian shilling (TZS)
  • Time: Three hours ahead of GMT

Tanzania reizen

paketten op maat gemaakt